2008. augusztus 7., csütörtök

Chipboard-cuccok türelmeseknek

Mint láthatjátok, nemrégiben megújult a blogom külseje. És nem csak az, sok minden más is, én is. Ezen a megújult blogon a szövegelés és a készülő oldalaim mellett olyan technikákat is szeretnék bemutatni, amelyeket mostanában láttam, ellestem innen-onnan, vagy már régóta használok és úgy gondolom, mások is tanulhatnak belőle.

Elsőként a chipboard-betűk és egyéb alakzatok felhasználásával fogok foglalkozni, mert ez egy olyan sokoldalú kiegészítő, amellyel sokkal plasztikusabbá, érdekesebbé lehet tenni egy-egy oldalt. Külföldi oldalak nézegetésekor sokat merengtem azon, hogy lehet az, hogy Jeanette vagy Kathy az USA-ban játszi könnyedséggel belenyúl kis csatos üvegeinek egyikébe és röhögve kirakja az ott talált kincsekből a "Fall in Alabama" címet, természetesen az oldalhoz tökkkéletesen passzoló színben és méretben. Mert akárhogy is számolom, ebben 5 darab A betű van, az egyik ráadásul nagy, normális gyártó meg egy betűkészletbe maximum 3 egyforma betűt tesz - ha tesz egyáltalán. Vegyél másikat. Meg harmadikat. Te akartál scrapbookozni, nem? Hmmm... de. B-terv. Akkor át kell fogalmazni a címet, hogy minél kevesebb azonos betűt tartalmazzon. "Fall in Alebumi" - nos, ez elég hülyén fest, Jeanette meg még a nevét is csak éppenhogy ki tudja írni, de Jeanette gazdag lány, jó neki az A-terv is. Ezért csak leszalad a hatalmas sarki scrap-boltba és megvesz még két készlet betűt, mert van pénze ilyenekre, nekem meg nincs. Csak egy B-tervem.

Kell hozzá először is egy jó adag türelem. Aztán egy vékony (1 mm-es) könyvkötő karton, egy jó éles olló meg egy hobbikés, plusz amivel díszíteni fogom a kész cuccot. FIGYELEM! Mivel ezt a bejegyzést kevésbé gyakorlott scrappereknek is szánom, előrebocsátom, hogy nem árt először inkább nagyobb méretű betűt, formát csinálni próbaképpen, nehogy emiatt megutálja az egész scrappelést, vagy egy-kettővel kevesebb ujjal kelljen verni a klaviatúrát vagy tisztába rakni a kisbabát, hehe. Én már csak a körmeimbe vágok bele időnként, de az visszanő.

Szóval. Fogom a kartont és felrajzolom rá a betűt, amit használni fogok. Nem kézzel, én nem tudok olyan szépen írni, hanem van néhány sima A4-esre nyomtatott betűkészletem, alá az indigót meg a kartont és hajrá! Kivágom éles ollóval, a nehezen hozzáférhető helyeken sniccerrel (ezért kell a vékonyabb karton, hogy szépen lehessen vágni). Aztán csak ülök egy darabig és megvárom, amíg a vér visszacsorog az ujjaimba és már nem szeretnének annyira leesni a kezemről. Majd fogom a kész betűt és szigorúan pofával lefelé ráragasztom a megfelelő színű papír hátoldalára, majd ha megszáradt, az előbbi technikával körbevágom. Természetesen ez a széptől még elég messze van, némi csiszolgatás-reszelgetés után viszont meglepően pofás. Elő egy filctollat, és a kilátszó széleket szépen áthúzom vele, ez sokat javít majd az összhatáson. Akár rögtön fel is használható a művünk, de mi nem érjük be ennyivel, nem ám!

Mit is kezdhetünk még vele?

1., Fogjuk a Crystal Touch nevezetű, jobb papírboltokban 4-600 Ft-ért kapható, átlátszóra száradó 3D-s festéket és szépen bekenjük vele az egészet. Először a kontúrját húzzuk ki, majd teljesen ki is töltjük a formát. Ezután elmegyünk randizni, összedobunk egy négyfogásos ebédet vagy alszunk egy nagyot, mert iszonyat lassan szárad, s ezalatt fehérből szép fényes, átlátszó bevonatot képez a betűn. Gyönyörű!




2., És ez még fokozható. Frissen mázolva különböző dolgokat lehet rátenni. Gazdaságos áruházban 200 Ft alatt kapható kis kémcsövekben mindenféle színű csillámpor, szórjunk rá keveset - karácsonyi oldalakhoz vagy partiképekhez nagyon tuti, főleg ha mintás papírral vontuk be a betűt.




3., Lehet belenyomni apró strasszköveket, gyöngyöket, ez elegáns hatást ad a betűnknek.




4., Ha valami atom csillámos betűre lenne szükségem, akkor átlátszó körömlakkal jó vastagon bekenem a betűmet és izomból belenyomom a csillámporba. Lerázogatom, és egy kis idő múlva a rögzítés végett átkenem újra lakkal. Aztán kicsit verem a fejemet az asztallapba, hogy miért is nem tettem alá újságot, mert most csillámos a kezem, a macska feje (közben megsimogattam kicsit őkelmét), valamint jutott a ruhámra, a szőnyegre, az arcomra és minden elképzelhető és elképzelhetetlen helyre. Csinálhattam volna az erkélyen is, de a légmozgás úgyis szanaszéjjel fújta volna az egészet, mint a múltkor. Saját kárán tanul az ember lánya.




5., Nyaralós képekhez csillám helyett szép, finom homokot is lehet használni. Ilyenkor nem kell vastagon bekenni Crystal Touch festékkel a cuccost, elég nyomni rá egy keveset és aztán egy papírcsík végével vékonyra szétkenni, majd jó alaposan belenyomkodni a chipboard-díszt a homokba. (Ha lakkot használunk, az ilyenkor nem annyira jó, mivel nem lehet utána lelakkozni anélkül, hogy elveszítené a szép színét a homok.) A teljes száradás után egy puha ecsettel leseperjük róla a felesleget, és mehet az albumba anélkül, hogy utána minden tele lenne homokkal.




6., Természetesen mindenféle más formát is lehet használni, sőt különböző alakú dolgokat egymásra rétegezve is be lehet vonni Crystal Touch festékkel. Úgy fog kinézni, mint egy kis dombormű. Vagány, nem?














( +1., Ha valakinek akrilfestékei vannak otthon, hasonlóan lehet használni akár alapozásra, akár teljes festésre, és száradás után ebben is megmarad a csillám. Nekem nincs, de tervezem a beszerzését, mert már többször nagy hasznát vettem volna.)

Remélem, tetszett ez az érdekes technika és ígérem, lesz még ilyen!

Jó kísérletezést, pussz:

Mesi

17 megjegyzés:

  1. Szia Mesi!
    Nagyon jó ez a bejegyzés, nagyon sokat tanultam belőle. Jöhet még ilyen....
    ps: nem tudom megkaptad-e az email címem, tegnap beírtam ide kommentbe, de most nem látom, lehet, hogy csak nem tetted fel, de ha nem küldte el, akkor írj és beírom mégegyszer. Puszi: Zsuzsi

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek a betűid! A Fall in Alebumin nagyon nevettem. :):)
    Nagyon ötletes megoldások írtál le és szépek a fotók!

    VálaszTörlés
  3. Köszi Mesi, hogy gondolsz ilyenekre. Nagyon jó ötlet. Mindig megcsodálom a különböző technikákat a kész képeken, de nem mindig jut eszembe, mikor képet készítek. De így leírva (majd jól kinyomtatlak) mindig előttem lehet.
    Köszi és várom a többit is.

    VálaszTörlés
  4. Na, ezért adtam neked a Kreatív blogger díjat! :DDDDD
    Remek ötletek!

    VálaszTörlés
  5. Szuper vagy, végigolvastam. Szépek lettek a betűk és nagyon hasznos ez a leírás. A körítésen pedig ismét felvidultam. :-))

    VálaszTörlés
  6. Mesi, hálás köszönet az ötletekért! Nagyon hasznos ez a bejegyzés. A homok-betűset mindenképp felhasználom pár hónapon belül, ha Öcsim nem felejt el hozni homokot magával, és nem veszik el a reptéren...
    Viszont a könyvkötő karton után még nyomozni kell, eddig egyik papírboltunkban sem tartanak :(

    VálaszTörlés
  7. Nagyon örülök ennek a bejegyzésnek, sokat lehet tőled tanulni. Várom a többi technikát, ötletet. Csuti

    VálaszTörlés
  8. Nagy vagy Mesi, nem csak mert leírtad ezeket, hanem mert meg is csinálod! Nekem is a felirat a legnagyobb gond. Köszi a tippet!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szuper ötletek és szépséges betűk. Nem csak az ötleteidet, de a türelmedet is csodálom. :D
    Ha láttad volna, milyen sűrűn és mélyen bólogattam olvasás közben (főleg a bevezetőnél). Csak egy dologgal nem értettem egyet: én mindig teszek mindenfélét a csillámozás alá, mégis minden csupa csilli-villi marad utána. :)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon jó kis leírás és bemutatás, na és sztori, köszi!

    VálaszTörlés
  11. Fúú, nagyon jó lett ez a bejegyzés (is): kreatív, hasznos és szórakoztató. Köszi! (asszem én is ki fogom nyomtatni. -
    Lassan kereshetnél egy kiadót! :-))

    VálaszTörlés
  12. Sok szeretettel továbbítom Neked a "kreativ blogger" vándordíjat. (részetek a blogomban)

    VálaszTörlés
  13. Nagyon szuper Mesi, köszi! A homokos megoldás biztos nem jutott volna eszembe! Még-még, sok ilyet!;)))

    VálaszTörlés
  14. Légyszi, kukkants be a blogomba!

    VálaszTörlés
  15. Szuper a leírás Mesi. Szórakoztató és alapos. Köszi a jó tippeket.

    VálaszTörlés
  16. Nagyon tetszenek a tippjeid és a megvalósításaid, Mesi. Olyan ügyi vagy!!!!! :)

    VálaszTörlés
  17. Már akkoriban olvastam, mikor írtad, és azóta is a fejemben van, és AZÓTA IS KERESEM EZT A CRYSTAL TOUCH festéket. De komolyan... tudnál egy fotót tenni róla, hogy hogy néz ki, mit keressek? Esetleg? Naa....
    Egyébként nagyon szeretem a blogodat, most még megpiszkáltad a patchwork-kel is a fantáziám... jaj, csak azt ne, így sem tudok már mit hová beszorítani időben...
    Csak így tovább!

    VálaszTörlés

Örülök, ha üzensz nekem!